Torna el Mercat Solidari del Clot!

Canviar de barri seria per mi com emigrar de nou. És a dir, no és impossible però em costaria moltíssim i em partiria el cor altra vegada. De moment, m’apunto a les aventures que se’m presentin sempre que tinguin un bitllet de retorn al nostre barri del Clot. I una de les coses que més m’agraden d’aquest lloc, a part de l’escola, els amics i la família de la colla de gegants, és la seva intensa activitat comunitària, i la seva ànima de poble amb esperit inquiet. Un exemple d’aquest tarannà especial és el Mercat Solidari del Clot – Camp de l’Arpa que se celebra des de l’any 2000 i aquest any es durà a terme els dies 16 i 17 de maig.

Mercat Solidari del Clot

Mercat Solidari del Clot. Galetes fetes per Laia Sobrino, de 3er.

Del tercer món al nostre barri

El Mercat Solidari del Clot – Camp de l’Arpa va néixer gràcies a un grup de veïns, membres de la Federació d’Entitats del Clot Camp de l’Arpa, que recaptaven fons per les ONGs de cooperació internacional en les que participaven. Durant els primers deu anys, els diners recaptats pel Mercat solidari estaven destinats a aconseguir aliments per Etiòpia (a través de l’ONG ADIA), un dispensari i un equipament cultural pels campaments de refugiats sahrauís de Tinduf (a través de Sant Martí amb el Sàhara), i a la formació de mestres i formadors de persones amb ceguera a Bòsnia Herzegovina (projecte de Mestres per Bòsnia). Va arribar el dia que aquests projectes ja no necessitaven el suport del barri, però el mercat solidari estava en marxa, implicava a moltes persones, entitats i empreses, fomentava la participació ciutadana i funcionava de meravella. Així que van decidir buscar cap a on s’havien de redirigir tots aquests esforços.

Mercat Solidari del CLot 2014

Mercat Solidari del CLot 2014

 

A causa del gran nombre de persones en situació d’atur i a la precarietat del treball de tantes famílies d’Espanya en general i del nostre barri en particular, des de l’any 2012 la recaptació està destinada als nens necessitats de les escoles de la nostra pròpia comunitat.

A més, el comitè organitzador va aprofitar per procurar-se un equip de relleu i va implicar en el projecte a la nostra escola Dovella i a les escoles La Farigola del Clot, la Rambleta del Clot, MiralletesAntoni Balmanya i Casas. Des d’aleshores, les associacions de famílies d’aquests centres educatius, encara amb el suport dels líders anteriors, ens encarreguem dels preparatius i l’organització de les activitats (amb el suport logístic del Centre Cultural La Farinera del Clot), mentre que la direcció de les escoles, en coordinació amb Serveis Socials, defineixen la distribució dels ajuts. En principi, els fons es destinen a cobrir despeses complementàries a l’educació, com material escolar, activitats extraescolars, excursions i colònies, i en casos puntuals, menjador. L’any passat es van reunir prop de 4.100 euros.

Mercat-Solidari-1

Al Mercat Solidari del Clot – Camp de l’Arpa hi cap quasi tot

 • Un mercat d’objectes de segona mà en bon estat que es venen a preus molt reduïts. Entre els productes més habituals hi ha llibres, CD, DVD, jocs, joguines, articles de la llar, plantes, etc.
 • També s’ofereixen pastissos elaborats principalment per les famílies de les escoles; begudes i altres plats oferts pels col·lectius col·laboradors, com la paella que ofereix la colla de Diables del Clot, que ja és un clàssic.
 • Una tómbola solidària (sempre toca alguna cosa) amb productes cedits per empreses, institucions i algun particular. Aquí és molt important el suport rebut durant tots aquest anys de l’Eix del Clot.
 • Tallers per a nens (manualitat, jocs de fira, etc.), a més de paradetes de maquillatge infantil i altres activitats que ofereixen diverses institucions i que cedeixen la recaptació al projecte.
 • A més, durant tot el cap de setmana es fan espectacles gratuïts gràcies a diverses agrupacions amb l’objectiu de dinamitzar la festa i atraure al públic.

No et conformis amb mirar

 • Dóna articles i joguines usats que estiguin en bon estat per al mercat de segona mà.
 • Dóna articles nous per a la tómbola. Des d’aquell gerro que et van regalar i que mai has fet servir, fins a aquell material promocional de l’empresa on treballes, que ha sobrat.

 • Si tens un comerç, pots donar un producte. Pot ser que tinguis articles de fora de temporada difícils de vendre o que simplement vulguis donar algun tipus d’article per ajudar els altres perquè això et fa una mica més feliç. A més, sempre és una manera de promocionar-te.
 •  Si ets propietari d’un negoci, també pots fer donacions en forma de vals per un valor determinat per al teu producte o servei que s’entregaran a la tómbola. Aquesta és una altra forma d’atraure persones directament fins al teu establiment i els guanyadors ho apreciaran moltíssim.
 • Prepara un pastís i porta’l el diumenge pel matí directament al Mercat Solidari a primera hora del matí.
 • Organitza un taller per recollir fons, o una activitat per dinamitzar l’acte.

  Aquest dimecres és l’ultim dia de recollida a l’escola però contacta a l’AFA si vols fer una donació d’última hora.

 • Col·labora en el procés d’organització:
  • Preparació dels actes del mercat: 8 i 9 (segons sigui necessari) de maig a la Farinera.
  • Tómbola: dissabte 16 de maig a la Plaça del Mercat del Clot.
  • Tómbola i mercat: diumenge 17 de maig al Parc del Clot (en la venda a les parades de joguines, llibres i bar).
  • Altres aportacions: durant aquell cap de setmana amb els vostres vehicles per al transport de material, portant pastissos per al bar de diumenge…

Les famílies de Dovella podem apuntar-nos en aquest Doodle.

I, per descomptat, no deixis de venir a la festa, aprofitar les oportunitat i participar en el que més t’agradi. T’hi esperem!

Has participat alguna vegada en el nostre mercat solidari? Vols animar als altres?  Tens alguna pregunta? Volem sentir-te!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s